Brugsscenarier

Herunder følger tre bud på, hvordan jeg forestiller mig Sikker Fremtid i brug. De to første brugsscenarier er delvist koblet op på to personas, som jeg anvendte i en workshop med flygtninge, der tager afsæt i brugen fra flygtninges perspektiv. Det sidste brugsscenarie tager afsæt i et frivilligperspektiv som er koblet op på min viden fra frivillighed i Danmark.

Brugsscenarie 1: Samira mønstereleven

Samira har altid drømt om at blive læge og vil gerne læse på universitetet. Hun er lige startet i 9. klasse og har gennem sin veninde stiftet bekendtskab med appen Sikker Fremtid. Hun synes appen lyder interessant og opretter straks en profil. Da hun opretter profilen, bliver hun bedt om at indtaste oplysninger om, hvad hun drømmer om i forbindelse med uddannelse og arbejde. Hun skriver, at hun drømmer om at blive læge.

Efter oprettelsen bliver hun placeret i netværket og kan allerede se, at der er mange brugere i Sikker Fremtid. Efter to dage, hvor hun har søgt lidt rundt, finder hun uddannede læger og skriver beskeder til tre af dem. De svarer og skriver lidt frem og tilbage, mens de giver hende gode råd til, hvad hun skal fokusere på i sin fremtidige skolegang. Udover de gode råd, kigger hun på deres vej til at blive læge og kan se at de er vidt forskellige. Det gør hende glad, og hun bliver fortrøstningsfuld og tænker, at hun nok også skal opnå sin drøm om at blive læge.

Brugsscenarie 2: Ahmed og vennerne

Ahmed bor i Sønderborg i en midlertidig bolig som kommunen har henvist ham til. Han går i 10. klasse og tænker mest på at hænge ud med sine venner og tjene penge. Uddannelse keder ham og han vil allerhelst være sammen med vennerne. Da han kom til Danmark, boede han på et asylcenter, hvor han mødte tre unge ligesom ham, som han ofte ser. De bruger meget af deres tid på at tage på vandpibecafé og snakke om løst og fast.

En dag, da de er på café, sidder alle vennerne med mobilen i hånden og er dybt koncentreret i en ny app, Sikker Fremtid. Ahmed synes ikke, at det er særlig
spændende først, men da de fortæller om hvor mange og forskellige mennesker, de har været i kontakt med, synes Ahmed også at han vil prøve. Han opretter en profil og synes, at det er lidt spændende med alle de mennesker, der er en del af netværket. Han klikker lidt frem og tilbage på profilerne og ser de forskellige billeder og videoer, der er lagt ud. Han stopper ved en bruger, der er uddannet farmaceut og udbryder højt, at det da virkelig ser kedeligt ud, det han laver. Efter et par ugers brug, har han dog fundet et par profiler, der viser noget mere spændende arbejde, som han godt kunne tænke sig at blive klogere på.

Brugsscenarie 3: Sygeplejersken Fatima

Fatima flygtede fra Afghanistan tilbage i 2001 og har siden hen fået en permanent opholdstilladelse. Til dagligt arbejder hun som sygeplejerske på Hvidovre Hospital, og det har altid været hendes drivkraft at hjælpe andre mennesker. Udover arbejdet, er hun med i Venligboerne og hjælper til, når hun kan.

En dag efter arbejde, hvor Fatima sidder med benene oppe og slapper af efter en lang vagt, tjekker hun Facebook for at se, om der er sket noget nyt. I Venligboernes facebookgruppe i København, ser hun et opslag om et nyt socialt netværk. Hun er nysgerrig og læser lidt mere om det. Netværket har brug for frivillige, der vil dele sin vej til arbejde og være i dialog med flygtninge. Fordi hun selv er flygtet og har været en del år i Danmark efterhånden, tænker hun, at hun gerne vil prøve det af. Hun tilmelder sig derfor appen og kan se, at det kræver godkendelse, hvor hun skal bruge sit NemID. Først studser hun over det, men tænker, at det da egentlig er ret smart, så fuskere ikke tilmelder sig og kan finde på at chikanere. Efter hun har tilmeldt sig, har hun mulighed for at lægge billeder op og fortælle om sit arbejde. Det gør Fatima og straks er der et par stykker, der liker og kommenterer, at det ser spændende ud. Efterfølgende er der en, der skriver en besked i en privat chat og anmoder om et opkald. Fatima godkender – og da personen, der vil snakke også selv kommer fra Afghanistan, kan de tage snakken sammen på pashto.

Hvad har de så tilfælles?

Fælles for de tre brugsscenarier er måden de første gang stifter bekendtskab med Sikker Fremtid på. Det er alle gennem deres netværk på den ene eller anden måde. Samira får det fortalt fra en veninde, Ahmed opdager det, da vennerne ikke kan få øjnene væk fra mobilen og Fatima opdager det gennem Facebook i en gruppe for Venligboerne.

Deres brug adskiller sig fra hinanden i forhold til, hvilket formål de bruger appen. For Samiras vedkommende vil hun gerne oplyses og finde ligesindede, der kan hjælpe hende med gode råd til at blive læge. For Ahmed er omdrejningspunktet ikke uddannelse, men tanken om netværket og de mennesker, der er en del af det. Han bliver dog alligevel inspireret til at snuse mere til indholdet, da han først er i gang. Fatima derimod er frivillig, så hendes brugsscenarie adskiller sig en del fra de første to. Hendes motivation er koblet op på, at hun gerne vil hjælpe andre, hvilket hun kan gøre gennem hendes egne erfaringer.